top of page

Självplockning av Jordgubbar

Vad är en sommar utan att ha plockat jordgubbar.

Plocka i stora lass för att sylta, safta och frysa in, några liter till desserten eller bara för att gör en härlig sommargrej med barnen i fantastisk miljö.

Hos oss kan du plocka så mycket eller lite du vill och bäst av allt, det är gratis provsmakning... hela tiden.

Varför inte passa på att gå en runda i butiken och köpa en glass!?

27A73458-B728-4131-9E46-4FA5DD94872A.jpg

Såhär odlar vi

För att ha kontroll på ogräsen och hålla en bra bärkvallitè har vi ganska korta kulturer med 2-3 skördeår och ett etableringsår.

Plantorna planteras i maj månad och skötseln första året går helt och hållet ut på att få plantorna så starka och produktiva som det bara går samt att hålla dom helt rena för ogräs. Det går åt en hel del näring men framför allt vatten för att få den rätta skjutsen i tillväxten, och ett antal körningar med radhackan och två till tre handrensningar för att kontrollera ogräsen.

 

Andra året täcks fältet med fiberduk tidigt på våren för vara säker på att vi ska ha god tillgång på bär till midsommar. Detta är dock ett äventyr ur planeringssynpunkt då skördestarten kan fluktorera på nästan 3 veckor beroende på årsmånen. 

Första blommorna dyker upp i månadsskiftet april/maj och det är först då som vi kan beräkna när plockningen kan starta då  det tar ca 30-35 dagar från blomma till moget bär.

Ett stort problem som vi får leva med varje år är nattfrosten. Om det fryser i blomningen så "dör" ståndare och pistill i blomman och det blir inget bär, detta syns efter en till två dagar efter frost då blombotten blir svart. För att skydda blommorna för frost bevattnas fältet under hela tiden som temperaturen är under 0 grader, en lite märklig process som gör att så länge nytt vatten fryser till is på ovansidan så är det 0 gradigt under istäcket som bildas. Detta är ett effektivt sätt att skydda på och fungerar ner till ca -6 grader. 

54709693-580C-4F62-817B-A05E8E4AF9B3.jpg
89B52D05-195C-4C31-8026-46D2656F738D.JPG

Skörden pågår under ca 2-3 intensiva veckor/ sort och så fort sista bäret är plockat huggs blasten av och näring och vatten körs på igen. Detta gör vi för att "starta om" plantan så att den ska vara i bästa kondition när det är dags för blomsättningen i augusti/september.

Tredje året ser ut ungefär som andra bortsett från att vi aldrig täcker gamla fält med fiberduk eftersom dom inte tål den stress som det ger med drivning. Efter skörden hugger vi av blasten precis som andra året men istället för att köra på med gödning och vatten så sätter vi plogen på traktorn och vänder upp och ner på fältet.

För att kunna erbjuda bär under en längre period har vi olika sorter med olika mognadstid. Honeoye är den tidigaste sorten, efter den kommer Florence och som sista sorten har vi Malwina.

bottom of page